Podczas upalnych, letnich dni na różne sposoby można poszukiwać ochłody. Dużo osób zapewne wybierze jakiś chłodny deser, na przykład taki jak granitę. Od pewnego czasu da się w bardziej popularnych miejscach zobaczyć urządzenia z przezroczystymi pojemnikami, w jakich jest mieszana kolorowa masa. Ta masa to nic innego jak zmrożone drobinki lodu, a deser ten nazywany jest granitą. Wymyślony został na południu Włoch, w słonecznej i ciepłej Sycylii. To tam właśnie po raz pierwszy wymieszano cukier, sok z cytryny i wodę, a następnie całość zamrożono jednocześnie mieszając.
Pod wpływem ujemnej temperatury woda zamarza, lecz przez to że jest mieszana, to tworzą się wspomniane już malutkie kryształki. Przez to granita daje duże orzeźwienie, co na pewno doceni każdy jak w ciągu dnia będzie świeciło upalne słoneczko. Dodatkową zachętą do kupna i skosztowania jest wygląd deseru, a ten naprawdę wygląda niesamowicie. Granitę przygotowuje się w dużych maszynach, zwanych granitorami.
Typowy granitor posiada od jednego do paru dużych zbiorników, w jakich jest woda i dodatki. Obecnie poza typową wersją cytrynową proponowanych jest dużo różnych innych wersji smakowych, sprzedawcy tu mocno eksperymentują aby zachęcić swoich klientów do zakupu. W pojemnikach granitora są też umieszczone mieszadła, które wolno się obracają, mieszając całą masę w środku. Dość często na takich stoiskach z granitą można także zobaczyć różnego rodzaju dodatkowe akcesoria, takie jak chociażby podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+