Jednym z ważniejszych obowiązków podczas prowadzenia działalności gastronomicznej jest zadbanie o odpowiednią jakość odprowadzanych do kanalizacji ścieków. Jest to niezwykle ważne z dwóch powodów. Po pierwsze wymagają tego przepisy, a za ich złamanie będą groziły różne konsekwencje finansowe. Ale takie pojawić się też mogą, jeżeli by się zatkała rura kanalizacyjna, wówczas koszty jej udrożnienia także małe by nie były. Z takich też powodów obowiązkowym elementem wyposażenia takich lokali musi być dobrany w odpowiedni sposób separator eliminujący tłuszcz. Takie separatory złożone są ze specjalnie zaprojektowanej komory z kilkoma przegrodami w środku.
Takie przegrody przytrzymują przy dnie ciężkie osady, natomiast lekki tłuszcz będzie się unosił na górze. Z tego też powodu samo zamontowanie takiego sprzętu nie załatwi sprawy, ale należy go jeszcze regularnie czyścić. Serwis separatorów należy przeprowadzać systematycznie, nim zbiornik zostanie przepełniony. Bardzo ważne jest, aby któryś z pracowników lub sam właściciel regularnie kontrolowali wysokość warstwy tłuszczu i jeśli będzie taka potrzeba organizowali czyszczenie.
Nie da się zrobić tego samodzielnie, ponieważ jest to zabronione przez przepisy prawne. Jak można w nich przeczytać czyszczenie separatora wykonane być może wyłącznie przez wyspecjalizowane podmioty, dysponujące odpowiednim sprzętem do tego. Sam tłuszcz nie jest zaliczany do niebezpiecznych odpadów, ale i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.
Firmy oferujące tego typu usługi najczęściej mają specjalne pojazdy ze zbiornikami, do których zbierane są odpadki. Z tego powodu ważne będzie, aby miejsce montażu separatora w taki sposób wybrać, aby można się było do niego wygodnie dostać. Najlepszym rozwiązaniem będzie podpisanie z jedną z firm umowy na taką usługę. Wtedy nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie zapewne bardziej korzystna, ale od razu się też można umówić na regularne przyjazdy, aby za każdym razem nie trzeba było ustalać terminów.