Jeśli ktoś lubi włoską kuchnię, a mało jest ludzi jakim nie będzie smakować, pamiętać powinien o jednej ważnej rzeczy. Wyjątkowy smak potraw przede wszystkim jest rezultatem składników wysokiej jakości, jakie użyte zostały do ich przygotowania. Dlatego też jeśli ktoś będzie chciał zrobić spaghetti albo pizzę, to produkty włoskie oryginalne na pewno mogą mu w tym bardzo pomóc. Na przykład takie jak mozzarella włoska, która sprawdza się bardzo dobrze zarówno na pizzach i makaronach, jak również jako dodatek do sałatek albo kanapek.
Najpopularniejsza odmiana takiej mozzarelli, którą kupić można w większości sklepów, wytwarzana jest z mleka krowiego. Dzięki temu posiada ona delikatny smak i biały kolor, oraz miękką konsystencję. Ser ten najczęściej sprzedawany jest pod postacią niewielkich kulek, które się umieszcza w torebkach z zalewą.
Mozzarella jest zdrowa i pożywna, bowiem zawiera w sobie dużo białka, witamin i składników mineralnych. Tradycyjna mozzarella robiona jest przez wiele firm, choć do włoskich oryginałów przeważnie jest im daleko. Ale Włosi posiadają też parę innych odmian mozzarelli. Jedną z nich jest mozzarella buffala, którą się robi w tradycyjny sposób z bawolego mleka. Mleko to zawiera w sobie więcej tłuszczu, co z kolei wpływa na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Delikatna i łagodna także jest mozzarella burrata, która stanowi kolejny tradycyjny włoski produkt. Delikatność tę zawdzięcza niewielkiej kieszonce, w jakiej umieszczona została niewielka ilość śmietanki, przypominającej w w swoim smaku masło.
+Tekst Sponsorowany+