Chyba każdy, kto kiedykolwiek miał okazję spróbować najprawdziwszej włoskiej pizzy wie doskonale, że wyśmienicie ona smakuje. W dużym stopniu zawdzięcza to składnikom użytym do wytworzenia, w tym również serowi mozzarella. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na pizzach, lecz jest też świetnym dodatkiem do sałatek i przekąsek, komponuje się też świetnie z innymi ciepłymi posiłkami. Charakterystyczne białe kulki w zalewie chyba każdy z nas zna, ponieważ można je spotkać w każdym sklepie spożywczym. Jednak najczęściej produkowane są one przez jakieś krajowe firmy, i w praktyce pod względem smaku jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.
Zwłaszcza że Włosi posiadają parę ciekawych odmian tego właśnie sera, jakie powinny zasmakować wszystkim jego miłośnikom. Wytwarzanych między innymi, tak jak to wszystko się zaczynało, z mleka bawolic, które ma w sobie dużo większą ilość tłuszczu. Dzięki temu mozzarella buffala ma lekko kwaskowy, delikatny posmak, idealnie pasujący do dużej ilości potraw. Bardzo ceniona wśród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Z kolei ona jest wytwarzana z krowiego mleka, lecz jedynie w paru regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, którzy wszystko robią w sposób ręczny, bez użycia żadnych maszyn. Na pewno warta skosztowania będzie też mozzarella burrata, jaka w sobie zawiera maślany środek. Jest to efektem dodania na etapie produkcji śmietanki, tworząc w kulce niewielką kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+