Przyglądając się sklepowym półkom bez problemów zauważy się na nich niewielkie foliowe woreczki, w jakich znajdują się kulki sera w zalewie. Tym serem jest mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, lecz również i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Lecz prawdziwa mozzarella włoska według niejednej osoby bardzo się różni od tego, co można znaleźć w naszych sklepach. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa mleko użyte do produkcji. A to które pochodzi od włoskich krów jest bardzo dobrej jakości, szczególnie tych hodowanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw także pochodzi najbardziej ceniona odmiana tego sera, to znaczy mozzarella fior di latte.
Wytwarzana jest ona jedynie w paru rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Proces wytwarzania jest długi i bardzo precyzyjny, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkowy smak końcowego produktu. Niewielkie gospodarstwa włoskie słyną także z produkcji kolejnego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego właśnie sera zamiast krowiego mleka wykorzystywane jest mleko bawolic. Posiada on znacznie większą zawartość tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na końcowy smak. Ta mozzarella jest bowiem dużo bardziej wyrazista, a równocześnie kwaskowa.
Zawiera też sporo więcej rozmaitych składników odżywczych, przez co stanowi cenny składnik codziennej diety. Coraz większym zainteresowaniem wśród wielbicieli włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego, lecz w nieco inny sposób niż tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niewielką kieszonkę, do jakiej jest wlewana niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu po rozkrojeniu mozzarella burrata ma płynną konsystencję, a przy tym bardzo delikatnym maślany smak, tak ceniony przez wiele osób.
+Tekst Sponsorowany+