Chyba niewiele znajdzie się osób, jakim nie smakuje gorąca pizza, w której jednym z głównych składników jest mozzarella włoska. Ten rodzaj sera obecnie jest bardzo popularny, świetnie się też sprawdza w formie dodatku do wielu innych potraw, sałatek czy po prostu na kanapkach. Klasyczną mozzarellę wytwarza się z najlepszego krowiego mleka, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Jej smak jest mocno kremowy i delikatny, a sam ser ma mocno sprężystą, charakterystyczną strukturę.
Najczęściej jest sprzedawany w postaci lekko spłaszczonych kulek o kilku centymetrowej średnicy. Identycznie będzie wyglądać inny popularny rodzaj tego sera, a mianowicie mozzarella włoska. Pomimo tego że wygląda identycznie, to wspomniane kulki w środku są wypełnione kremową masą. Jest to rezultatem sposobu wytwarzania, w czasie jakiego do utworzonych kieszonek wlewana jest porcja śmietanki, która zapewnia ten charakterystyczny aromat. Do tej pory opisywane sery wytwarzane były z krowiego mleka, ale nie Włosi nie tylko takie używają.
Dobrym przykładem tego może być mozzarella buffala, która powstaje na bazie mleka bawołów hodowlanych. To mleko cechuje nieco większą zawartością tłuszczu, a z kolei to ma przełożenie na lekko kwaskowy smak. Jednak pomimo tego ser ten bardzo dobrze smakuje i ma wielu swoich wielbicieli. Różnych rodzajów włoskiej mozzarelli jest jeszcze kilka, jeżeli ktoś zamierza ich szukać, to może sprawdzić na przykład jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+